
The NFSA responds to EOD questions daily 
on wide variety of codes and standards, the vast 
majority of which are NFPA 13 questions. However, 
questions about NFPA 20 are common, and for 
good reason, it can be complicated. In this edition 
of NFSM, I have chosen a few questions that are 
both common and applicable to most fire pump 
designs. These examples are what I will call the “Best 

of EOD” regarding NFPA 20. This article will provide both the 
question that was submitted along with the answer provided. Also 
included is the background for these requirements and illustrations 
to provide further clarity. 

Question 1: Suction Tank Elevation in Relation to 
Vertical Turbine Fire Pump
The proposed pump/tank arrangement as shown in the sketch 
seems to be poor for any type of pump. A centrifugal pump cannot 
rely on a lift per NFPA 20, 2019 edition, Section 6.1.2, so any 
water below the intake could not be considered usable for the 
secondary onsite required water supply for a high rise. A vertical 

turbine pump would not work as the water pressure from the above 
grade portion of the tank would cause it to come out of a vertical 
turbine pump well. Are there any other solutions besides lowering 
the tank below grade for a vertical turbine pump or raising it level 
with the intake of a centrifugal pump?

Answer 1: 
No, based on the information provided, there are no other solutions 
when using a horizontal split case or vertical in line pump at the 
elevation of the pump room floor. The useable water would only 
be that above the centerline of the pump.  To use a vertical turbine 
pump, the pump would have to be located above the tank and the 
water level in the tank would have to be located below that of the 
fire pump room floor. 

Given the diagram provided for the tank, the following options 
could be considered:
1.	Provide a horizontal spilt case or vertical inline pump at the 

fire pump room floor elevation and ensure the volume of the 
tank above the centerline of the pump can meet the system 
demand.

2.	Lower the floor of the pump room to the water tank pit 
elevation and use a horizontal spilt case or vertical inline 
pump and the entire volume of the tank.

3.	Lower the top of the tank to an elevation below the floor 
elevation of the pump room and provide a vertical turbine 
pump directly on top of the tank or on top of an associated 
pump vault or well below the fire pump room.

4.	Provide a vertical turbine pump in a fire pump room located 
directly above the tank.   

Centrifugal pumps must be continuously primed to work 
properly, if these pumps loose prime, they will become air bound.  
When air is introduced into the pump the impeller is incapable of 
forcing the air out to bring more water in. In order to ensure there 
is a consistent supply of water, the minimum level of the water 
supply must be above the centerline of the fire pump. In addition 
to a minimum water level the pressure at the suction flange must 
be above 0 psi when supplied by an underground water main, and 
minimum of -3 psi when supplied by a suction tank. 

While the pressure on the suction line is permitted to be negative 
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for suction tanks, this is not an allowance for drafting. The -3 psi 
allowance is intended to accommodate the pressure loss due to 
friction from the pipe between the tank and the pump.  Without 
this allowance all tanks serving fire pumps would either need to 
be gravity tanks or a portion of the supply in the tank would be 
unusable. 

Question 2: Fire Pump/Jockey Pump Set Points
Fire pump churn is 240 psi and city static at suction is 41 psi.  The 
maximum working pressure of jockey pump with city pressure is 
273 psi so it can’t meet the 281 psi suggest cut out point.  How low 
of a cut out point for the jockey pump would be acceptable? Would 
it have implications with the fire pump if the setting are too low?

Answer 2:
NFPA 20, 2016 edition, Section 4.26.4 requires the pressure 
maintenance pump have discharge pressure sufficient to maintain 
the desired fire protection system pressure.

It should be noted that Annex A is not a part of the requirements 
of this NFPA document but is included for informational purposes 
only. This annex contains explanatory material, numbered to 
correspond with the applicable text paragraphs.

NFPA 20, 2016 edition, Section A.14.2.6(4) suggests that the 
jockey pump stop point should equal the pump churn pressure 
plus the minimum static supply pressure.  In your case this would 
be the 281 psi.  The jockey pump start point should be at least 10 
psi (0.68 bar) less than the jockey pump stop point.  In your case 
this would be 271 psi.  The fire pump start point should be 5 psi 
(0.34 bar) less than the jockey pump start point. In your case this 
would be 266 psi. 

The handbook commentary on this section indicates because the 
main fire pump start point is lower than the pressure maintenance 
pump start point, care should be taken to ensure that the settings 
given in Section A.14.2.6.(4) (b) are not so low that a pressure 
shock is created when the main fire pump finally does come on.

With the annex recommended start pressures, the fire pump 
would start at 266 psi and raise the system pressure to 281 psi for 
a 15 psi increase in pressure. 

With the jockey pump you currently have, the jockey pump 
start pressure would be 263 psi and the jockey pump stop pressure 

would be 273 psi.  This would make the fire pump start pressure 
258 psi and raise in the system pressure to 281 psi for a 23 psi 
increase in pressure.  This is an additional 8 psi increase in system 
pressure when compared to the recommended pressures provided 
by the annex.

The standard does not provide a prescriptive requirement for 
pressure maintenance and fire pump start pressures.  The intent is 
to ensure the settings are not so low that a pressure shock is created 
when the main fire pump starts.  The design professional, AHJ, 
and fire pump manufacturer’s representative should be consulted 
and agree on the settings, however it seems reasonable to start the 
fire pump at 258 psi in your example and increase the pressure 
to 281 psi.  

Question 3: Fire Pump Capacity
With fire pumps “rated” out to 150% of their designed flow, is there 
anything in the NFPA standards stipulating or recommending 
how far out on the pump curve a calculation demand can go?  In 
other words, can you calculate a system demand and utilize up 
the 150% of the pumps rated capacity?  Does FM Global have 
their own criteria?  

Answer 3:
NFPA 20, 2019 edition, section 4.10.1 indicates a centrifugal fire 
pump for fire protection shall be selected so that the greatest single 
demand for any fire protection system connected to the pump is 
less than or equal to 150 percent of the rated capacity (flow) of 
the pump.

Annex Section A.4.10 indicates: “The performance of the pump 
when applied at capacities over 140 percent of rated capacity can 
be adversely affected by the suction conditions. Application of the 
pump at capacities less than 90 percent of the rated capacity is not 
recommended.”

Factory Mutual FM Data Sheet 3-7 section 2.5.1 dictates pumps 
shall be sized to meet the maximum required flow and pressure 
demand for the system. Section 2.5.2 states that for centrifugal 
pumps, a maximum of 140% of the pump rated flow capacity shall 
be used to meet the combined system demand and hose streams 
(if also supplied by the fire pump).

Fire pumps can be sized by NFPA 20 with a fire protection system 
demand (including hose stream if applicable) up to 150% of the 
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pump’s rated capacity, but the annex recommends not to exceed 
140% of the pump’s rated capacity.  Factory Mutual requires fire 
pumps to be sized with a total system demand (including hose 
stream if applicable) up to 140% of the pump’s rated capacity.  
For example, a 1,000 gpm rated fire pump can be used to supply 
fire protection system demands up to 1,500 gpm by NFPA 20 
(maximum 1,400 gpm recommended) and up to 1,400 gpm by 
Factory Mutual

Question 4: Pressure Reducing Valve Location
We have an ESFR warehouse with fire pump.  During churn 
condition, the pressure exceeds 175 psi.  Can a pressure reducing 
valve be installed after the pump discharge isolation valve?

Answer 4
Yes, the NFPA 20, 2016 edition, requirements for pressure reducing 
valves only applies to the fire pump discharge piping which is up 
to and including the fire pump discharge control valve.  After the 
fire pump discharge control valve, the specific system standards 
are applicable such as NFPA 13 and/or NFPA 14 which do allow 
pressure regulating devices with some restrictions.  The maximum 
pressure from the fire pump discharge would need to be satisfied 
up to and including the pressure reducing valve.    

Section 4.16.11 for pressure regulating devices indicates no 

pressure regulating devices shall be installed in the discharge pipe 
except as permitted in this standard.  Section 4.16.1 indicates the 
discharge components shall consist of pipe, valves, and fittings 
extending from the pump discharge flange to the system side of 
the discharge valve.

Section 4.7.7.2 indicates pressure relief valves and pressure 
regulating devices in the fire pump installation shall not be used 
as a means to meet the requirements of 4.7.7.1 for maximum 
system pressure.  Section A.4.7.7.2 indicates it is not the intent 
of this subsection to restrict the use of pressure reducing valves 
downstream of the discharge isolation valve for the purpose of 
meeting the requirements of 4.7.7.

I suggest locating the pressure regulating valve as far away from 
the jockey pump controller sensing line as possible to increase 
the volume of water in the pipe and help dampen the change 
in pressure when the pressure regulating valve opens or closes to 
control discharge pressure.  

Why does it matter if the pressure reducing valve is down stream 
of the discharge control valve? NFPA 20 prohibits the use of 
pressure reducing valves primarily to ensure the selected fire pump 
is not capable of exceeding the system pressure rating without the 
use of a regulating device that can fail. Using a pump that does 
not exceed the system pressure rating is best practice, however 
not always achievable. High pressure demands or systems at high 
elevations relative to the water supply could create a situation where 
the demand cannot be met without a pump churn exceeding the 
system rating, which is why pressure regulating devices are still 
permitted by NFPA 13 and NFPA 14. 

There are two situations where NFPA 20 specifically permits 
the installation of pressure reducing valves.  The first is for systems 
supplied by a variable speed drive where the churn pressure could 
exceed the system rating if the variable frequency drive were to fail. 
The second is for diesel driven pumps where 121 percent of the 
maximum discharge pressure (churn plus static pressure) exceeds 
the system pressure rating. •
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